Rekruteren via Telegram

Door Zenety op vrijdag 20 maart 2015 12:47 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 4.515

Misschien een beetje een vreemde titel maar dat word vanzelf duidelijk :) Dit stukje gaat over iets wat al uit Januari komt.

Een tijd geleden (toen Facebook Whatsapp overnam) ben ik overgestapt naar Telegram. Heel eerlijk gezegd best wel een erg fijne chat applicatie. Voelt stiekem bijna aan als een Whatsapp kloon maar dat krijg je nou eenmaal met chat applicatie's.

Na een enorme hoeveelheid updates (telegram update bij mij wel bijna iedere dag een keer) werd er op een gegeven moment de mogelijkheid toegevoegd om een username te gebruiken voor Telegram. Zo kon je dus mensen toevoegen op basis van de username en niet op basis van een telefoon nummer. Ik was er redelijk snel bij (denk ik) dus ik nam direct mijn eigen naam als account. "Joost".

Na verloop van tijd kreeg ik eens in de week mensen die mij "per ongeluk" hadden toegevoegd en dus direct met mij konden chatten. Beetje vreemd, maar had er niet enorm last van. Even later werd ik ook toegevoegd in grote groepen van mensen. Meestal waren dit middelbare scholieren die voor de gein mensen toevoegden en dan grappen maakten over hun profielfoto's. Dit werd dus wel wat irritanter.

Toen opeens werd ik overspoeld met berichten van Zahra, Mohammad, Mojtaba en ga zo maar door, met berichten hoe ik over de Islam dacht. De berichten gaan er nog wel wat dieper op in en zijn eigenlijk overhalingsbrieven met daarin informatie over hoe geweldig een bepaalde Imam wel niet is.

http://i.imgur.com/8IOHfeS.png

Een klein stukje van wat er in dit soort berichten stond:
Receive knowledge of Islam from its primary and original sources. Gain information about Islam through the Qur’an and the life of its great Prophet. I would like to ask you whether you have directly read the Qur’an of the Muslims. Have you studied the teachings of the Prophet of Islam and his
humane, ethical doctrines? Have you ever received the message of Islam from any sources other than the media?

Have you ever asked yourself how and on the basis of which values has Islam established the greatest scientific and intellectual civilization of the world and raised the most distinguished scientists and intellectuals throughout several centuries?
Ik heb de volledige berichten hier neer gezet:

http://pastebin.com/qQiiQ6QG
http://pastebin.com/BFedtdX8
http://pastebin.com/jNV7dRdi
http://pastebin.com/0pYLSgsA

Deze berichten stonden dan ook nog vol met plaatjes zoals:

http://i.imgur.com/uzu72S5.jpg

http://i.imgur.com/5KVSVsr.jpg

Als je het bericht in eerste instantie leest zie ik er nog niet veel kwaad in, pas veel later word gepraat over of ik ooit de Qur'an gelezen heb en of ik ooit eerder een bericht heb gezien behalve van de media over de Islam.

De meeste chats hadden dezelfde berichten, dezelfde foto's en zijn dus gewoon copy pastes. Moet zeggen dat ik dit een enorm kwalijke zaak vind en ik was dit eerder nog nooit tegen gekomen. Dat er op deze manier word geprobeerd om mensen van "informatie" te voorzien over een geloof.

Na het ontvangen van een stuk of 10, 12 van deze berichten heb ik mijn username maar verwijderd en het maar geaccepteerd dat ik niet "cool" kon doen met mijn eigen naam als username :P. Een dag later had iemand anders mijn username al in gebruik en misschien met gevolgen van dien.

Reacties


Door Tweakers user wheez50, vrijdag 20 maart 2015 12:59

rekruteren/recruiting :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 20 maart 2015 13:00]Door Tweakers user Qwerty-273, vrijdag 20 maart 2015 14:12

Moet zeggen dat ik dit een enorm kwalijke zaak vind en ik was dit eerder nog nooit tegen gekomen. Dat er op deze manier word geprobeerd om mensen van "informatie" te voorzien over een geloof.
Er is nog nooit aangebeld door jehova's bij jouw thuis?
En daarnaast, buiten de vraag of je de Koran hebt gelezen of alleen de Islam uit de media kent zie ik eigenlijk niks? Het is gewoon marketing, en het natuurlijk maar de vraag of je de conservative visie van grootayatollah Ali Khamenei wil volgen. De Islam wordt net zoals het Christendom op verschillende manieren uitgelegd. Ik ben dan wel weer benieuwd of er Christelijke organisaties zijn die vergelijkbare berichten versturen naar "accounts" in voornamelijk niet christelijke gebieden. Een moderne zendeling dus eigenlijk :)

Door Tweakers user Zenety, vrijdag 20 maart 2015 15:00

Qwerty-273 schreef op vrijdag 20 maart 2015 @ 14:12:
[...]

Er is nog nooit aangebeld door jehova's bij jouw thuis?
En daarnaast, buiten de vraag of je de Koran hebt gelezen of alleen de Islam uit de media kent zie ik eigenlijk niks? Het is gewoon marketing, en het natuurlijk maar de vraag of je de conservative visie van grootayatollah Ali Khamenei wil volgen. De Islam wordt net zoals het Christendom op verschillende manieren uitgelegd. Ik ben dan wel weer benieuwd of er Christelijke organisaties zijn die vergelijkbare berichten versturen naar "accounts" in voornamelijk niet christelijke gebieden. Een moderne zendeling dus eigenlijk :)
Heel eerlijk, nee ik heb nog nooit Jehova getuigen bij mij aan de deur gehad. Ben dan ook nog niet zo oud :)

Zeker een moderne zendeling, er zat voor mij alleen gewoon een vies smaakje aan, natuurlijk ook vanwege wat je hoort en leest van het nieuws, maar in dit geval denk ik ook wel terecht.

Andere geloofsovertuigingen zullen hier vast ook wel aan doen (misschien op andere manieren) maar die viel me erg op en vooral met de snelheid dat dit gebeurde.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 20 maart 2015 15:02]


Door Tweakers user RoadRunner84, vrijdag 20 maart 2015 15:20

Zenety schreef op vrijdag 20 maart 2015 @ 15:00:
Heel eerlijk, nee ik heb nog nooit Jehova getuigen bij mij aan de deur gehad. Ben dan ook nog niet zo oud :)
[...]
Van de week nog eentje die me een uitnodiging kwam geven voor een paas viering, verder niet proberen te overtuigen of wat dan ook, alleen een papiertje met de uitnodiging.

Door Tweakers user Zenety, vrijdag 20 maart 2015 15:24

RoadRunner84 schreef op vrijdag 20 maart 2015 @ 15:20:
[...]

Van de week nog eentje die me een uitnodiging kwam geven voor een paas viering, verder niet proberen te overtuigen of wat dan ook, alleen een papiertje met de uitnodiging.
Ah, dat valt dan nog weer mee. Niet voor een paasvuur? 8)7

Door Tweakers user NightFox89, vrijdag 20 maart 2015 16:55

Wel grappig, men wilde een jaar geleden massaal overstappen naar Telegram i.v.m. de privacy. Blijk je nu op telegram beladen te worden met spam hahaha

Door Tweakers user Zenety, vrijdag 20 maart 2015 16:57

NightFox89 schreef op vrijdag 20 maart 2015 @ 16:55:
Wel grappig, men wilde een jaar geleden massaal overstappen naar Telegram i.v.m. de privacy. Blijk je nu op telegram beladen te worden met spam hahaha
Heeft in principe niets met privacy te maken, ik kan op Whatsapp ook een willekeurig 06 nummer inkloppen en kijken of iemand dat heeft en diegene een bericht sturen.
Ik heb die mensen dan ook direct geblokkeerd en dan kunnen ze net als op Whatsapp mij geen bericht sturen.

Sinds ik mijn username verwijderd heb krijg ik ook niets meer net zoals op Whatsapp.

Door Tweakers user Frag1le, vrijdag 20 maart 2015 22:54

Ik ben ook een gebruiker van Telegram van het eerste uur en heb altijd m'n voor- en achternaam gebruikt en nog nooit van dit soort berichten ontvangen.

Dit klinkt bijna als vroeger met ICQ, was je een ICQer met een heel klein ICQ nummer dan kreeg je ook veel spam.

Door Tweakers user Compizfox, vrijdag 20 maart 2015 23:04

NightFox89 schreef op vrijdag 20 maart 2015 @ 16:55:
Wel grappig, men wilde een jaar geleden massaal overstappen naar Telegram i.v.m. de privacy. Blijk je nu op telegram beladen te worden met spam hahaha
Spam is dan ook iets wezenlijks anders dan privacy. Via email wordt je natuurlijk ook platgegooid met spam terwijl dat heel privť kan zijn (als je PGP gebruikt)

Door Tweakers user Bron, zaterdag 21 maart 2015 09:39

En, ben je nu naar de Islam over gegaan?

Door Tweakers user mux, zaterdag 21 maart 2015 10:01

Deze spam was ongelooflijk wijdverbreid toen ik voor het eerst MSN (en heel kort YIM) had. Continu mensen die je toevoegden en ofwel vonden dat mijn penis te klein was, ofwel dat mijn penis eraf gehakt moest worden. Niet heel lang daarna werd het whitelist-only.

En dit is precies de reden waarom ik dingen als whatsapp/facebook messenger/google+ niet gebruik. Mensen kunnen je random toevoegen en tegen je praten. Ik weet hoe brak dat werkt, het is een baggerfeature. Dit is 12 jaar geleden al gefikst, het programma heet MSN messenger.

Door Tweakers user Jansen-nl, zaterdag 21 maart 2015 19:08

Met skype heb ik de laatste tijd hetzelfde probleem. Anders dan mijn username doet vermoeden komt mijn echte naam helemaal niet zo vaak voor. Vraag me af of ze dan echt de hele lijst met Nederlandse voornamen aan het proberen zijn :)

Door Tweakers user pclinde, zondag 22 maart 2015 12:51

mux schreef op zaterdag 21 maart 2015 @ 10:01:
Deze spam was ongelooflijk wijdverbreid toen ik voor het eerst MSN (en heel kort YIM) had. Continu mensen die je toevoegden en ofwel vonden dat mijn penis te klein was, ofwel dat mijn penis eraf gehakt moest worden. Niet heel lang daarna werd het whitelist-only.
Mijn zondag heeft zojuist een aparte draai gekregen na het lezen van dit bericht. :p

Door Tweakers user Zenety, maandag 23 maart 2015 09:01

Frag1le schreef op vrijdag 20 maart 2015 @ 22:54:
Ik ben ook een gebruiker van Telegram van het eerste uur en heb altijd m'n voor- en achternaam gebruikt en nog nooit van dit soort berichten ontvangen.

Dit klinkt bijna als vroeger met ICQ, was je een ICQer met een heel klein ICQ nummer dan kreeg je ook veel spam.
Ik gebruikte alleen mijn voornaam, misschien bruteforcen ze zelfs wel gewoon namen. Mijn voornaam is niet erg lang en enigszins makkelijk te gokken.
Bron schreef op zaterdag 21 maart 2015 @ 09:39:
En, ben je nu naar de Islam over gegaan?
Nee, toch maar niet :)
Jansen-nl schreef op zaterdag 21 maart 2015 @ 19:08:
Met skype heb ik de laatste tijd hetzelfde probleem. Anders dan mijn username doet vermoeden komt mijn echte naam helemaal niet zo vaak voor. Vraag me af of ze dan echt de hele lijst met Nederlandse voornamen aan het proberen zijn :)
Via skype kan je geloof ik ook toegevoegd worden d.m.v e-mailadres. Weet niet of jij jouw Skype mail adres op veel websites gebruikt maar niet iedere website gaat er natuurlijk even privacygericht mee om. Of niet al te veilig natuurlijk.

Reageren is niet meer mogelijk